Apasati pe imagini pentru vizualizare
Situat pe strada 1 Mai nr. 8 din Baia Mare, Muzeul Judetean de Arta este o emanatie a Centrului Artistic. Este o constructie masiva, din secolul al XVIII-lea, fiind formata din 5 sali in care sunt expuse piese valoroase.
Colectia numara peste 3.300 de piese ce ilustreaza arta europeana din secolele XVIII-XX precum si arta moderna romaneasca. Ceea ce il evidentiaza pe plan national si continental sunt cele peste 250 de lucrari semnate de 90 de plasticieni care au activat in Centrul Artistic Baia Mare din 1826 pana in prezent.
Prima sala este consacrata icoanelor realizate in principal de Radu Munteanu ("Sfanta Parascheva"), iar celelalte patru sali sunt dedicate Scolii de la Nagybanya.
Peisajele luminoase de Simon Hollosy ("In gradina"), "Spalatoreasa" de Janos Thorma (1870-1937), o superb "Moara Veche7quot de Jeno Maticska (1885-1906), 7quot;Vedere din Baia Mare" de Valer Ferenczy (1885-1958), precum si alte picturi deosebite impodobesc peretii muzeului.
Lucrarile de constructie a muzeului au fost demarate in anul 1748 cand au fost realizate doar subsolul si parterul muzeului, supraetajarea fiind realizata in secolul al XIX-lea. Sala dinspre Scoala Generala nr. 1 a fost executata la mijlocul secolului al XX-lea. Majoritatea incaperilor muzeului de la subsol si parter sunt boltite, iar incaperile de la parter au profil si ornament stuco la tavan, caracteristic barocului.
Muzeul Judetean de Arta - Centrul Artistic Baia Mare este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Maramures, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Muzeul Judetean de Arta - Centrul Artistic Baia Mare
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Baia Mare
Coordonate GPS: 47.6586533,23.5835266
Turnul Stefan sau turnul clootnita al fostei biserici cu hramul "Sfantul Rege Stefan" din Baia Mare este asezat intre strazile Crisan si 1 Mai, fiind construit in secolul ak XV-lea.
Desi constructia
Partia de ski Brazi are un grad scazut de dificultate, lungimea de 250 m si diferenta de nivel de 35 m. Altitudinea la plecare este de 910 m, iar la sosire de 880 m.
Partia este deservita de teleschi,
Patinoarul din Baia Mare este amenajat in centrul vechi al municipiului, avand dimensiuni medii (600 m2)
Programul patinoarului din centrul vechi Baia Mare:
Patinoarul este deshis zilnic, pana la or
Orasul Baia Mare constribuie la tezaurul arhitectural si istoric reprezentat de Maramures pentru tara noastra, prin monumentele istorice ce puncteaza o istorie zbuciumata dar plina de traditii si valo
Situl arheologic Bozanta Mica-Grind este localizat la 12 km de Baia Mare, la confluenta Somesului cu Lapusul.
A fost descoperit in anul 1992 de catre dr. Ioan Stanciu, care alaturi de alti arheologi
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.