Apasati pe imagini pentru vizualizare
Centrul reprezinta principala zona culturala, financiara, administrativa si comerciala a municipiului Cluj-Napoca. Acesta este structurat pe trei mari piete care formeaza un triunghi, Piata Unirii (magh. Főtér), Piata Mihai Viteazul (magh. Széchenyi István tér) si Piata Avram Iancu (magh. Bocskai István tér), vechea piata denumita in evul mediu "Piata Gastelor", unde astazi se afla Catedrala Ortodoxa si Opera Romana. Alte piete sunt Piata Muzeului si Piata Lucian Blaga.
Centrul se invidualizeaza fata de restul orasului printr-o serie de monumente arhitectonice si istorice, cladiri din secolele XVII-XX. Pe laturile strazilor precum Regele Ferdinand, Eroilor, Iuliu Maniu, Napoca, Memorandumului si 21 Decembrie se intind cladiri impresionante in stil baroc, renascentist si gotic. In ultimii ani centrul a fost impodobit cu cladiri moderne precum sedii de banci si institutii publice.
Latura comerciala este in continua dezvoltare. Perioada comunista a interzis dezvoltare retelei comerciale, insa dupa 1989, bulevardele in special au fost umplute de magazine de imbracaminte, incaltaminte, bijuterii, parfumuri, autovehicule s.a.
Descrierea centrului nu este completa fara zecile de baruri, cluburi si restaurante. Considerat a fi un loc unde distractia nu se mai termina, a reusit in cativa ani de democratie sa-si impuna un stil aparte al vietii de noapte.
Printre monumentele istorice importante se numara "Monumentul Memorandistilor", "Statuia Lupoaicei", "Statuia lui Matei Corvin" si "Statuia lui Mihai Viteazu". Alte atractii turistice sunt muzeele si galeriile. In centru se afla Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie, Muzeul de Etnografie si cateva galerii, printre care si Galeria UAP. Cultura este reprezentata si la nivelul centrelor culturale, prin Centrul Cultural German, Centrul Cultural Francez, Centrul Cultural Britanic si Centrul Cultural Sindan.
Centrul vechi al Clujului, format din Piata Unirii - Bulevardul Eroilor este in stadiu de renovare, urmand a fi redefinit si transformat in zona pietonala. De asemenea, este luata in considerare transformarea in zona pietonala a strazilor Matei Corvin, Vasile Goldis, P-ta Muzeului, Str. Bolyai si David Ferencz.
Centrul Istoric este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Transilvania, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Cei care vor sa-si petreaca aici vacanta isi pot lua
cazare Cluj Napoca
, in zona aflandu-se o serie de pensiuni si vile.
Coordonate GPS: 46.771438,23.58892
Adresa: Str. Universitatii nr. 3, Cluj-Napoca, judetul Cluj
Telefon: 0264 / 596616
Categorie: 1
Numar Locuri: 208
Aer Conditionat: Da
Bufet: Da
Sunet: Dolby Stereo
Din 1999, face parte din rete
Adresa: Str Alexandru Vaida Voievod, Nr. 53-55 (Iulius Mall)
Telefon: 0264207070
Numar sali: 10
Capacitate: 1670
Sunet: Surround
Clujul are din 24 octombrie 2008, in sfarsit, un multiplex in cadr
Adresa: Strada Aurel Vlaicu, Nr. 3, in spatele statiei "Arte Plastice", Cluj-Napoca, 400581
Web: www.facebook.com/pages/CINEMA-MĂRĂŞTI/139913022777193
Cinema Marasti este primul cinematograf gr
Casa Matia din Cluj, initial Casa Stefan Kolb, este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectura din Cluj, unicul palat clujean din epoca de tranzitie de la stilul gotic la cel renascentist, ed
Biserica Piaristilor este prima biserica edificata in Transilvania dupa Reforma Protestanta si primul edificiu ecleziastic in stil baroc din provincie. Este situata pe strada Universitatii din Cluj Na
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.