Apasati pe imagini pentru vizualizare
Manastirea Dobrovat este o manastire de calugari din judetul Iasi, comuna Dobrovat, aflata la o distanta de 25 de kilometri sud-est de Iasi si la 35 de kilometri nord de Vaslui. Este ultima ctitorie a lui Stefan cel Mare, acesta murind înainte de finalizarea constructiei. Biserica din Dobrovat a fost zidita de Sfantul Stefan cel Mare numai pana la stadiul de zidarie, finisarea acesteia fiind intocmita de catre domnitorul Bogdan al III-lea. Zugravirea in fresca a bisericii a fost savarsita in vremea lui Petru Rares, intre anii 1527-1531.
Biserica din Dobrovat este zidita din piatra, in stil curat moldovenesc; are altar, naos, gropnita ingusta si pronaos. Biserica are coloane de piatra, in naos si in pronaosul boltit, fiind lipsita de turla si abside laterale.
Dupa stilul constructiei, se crede ca aceiasi mesteri sunt cei care au ridicat si biserica din satul Arbore.
Pictura a fost executata in anul 1529, in timpul primei domnii a lui Petru Rares, de o echipa de mesteri anonimi. Pentru prima data in programul de pictura murala interioara, in aceasta biserica apare scena cu Aducerea Moastelor Sfantului Ioan cel Nou la Suceava, eveniment intamplat in anul 1415, la initiativa domnitorului Alexandru cel Bun. Scena este pictata in pronaos, in registrul inferior.
Ansamblul monahal din Dobrovat a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iasi din anul 2004, fiind alcatuit din urmatoarele 4 obiective: Biserica "Pogorârea Sf. Duh" - datand din anul 1503-1504,ctitorita de Sfantul Stefan cel Mare; Biserica paraclis "Sf. Gheorghe" - datand din anul 1607, Turnul clopotnita - datand din anul 1743, Zidul de incinta si cladirea care adaposteste in prezent chiliile calugarilor.
Manastirea Dobrovat, Iasi este unul dintre cele mai importante obiective turistice din
Moldova, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in
apropiere.
Ti-ar placea sa vizitezi
Manastirea Dobrovat, Iasi
? Daca da, alege una dintre vilele sau pensiunile care au oferte de
cazare Iasi
Coordonate GPS: 46.970736,27.704723
Biserica Banu este un lacas de cult din Iasi, situat pe strada Lapusneanu. A fost construita in anul 1800 de catre mitropolitul Iacob Stamati, pe locul unei biserici de lemn ridicata in anul 1709 de c
Lacul Ciurbesti este un lac de baraj artificial de podis din Podisul Central Moldovenesc, pe teritoriul satului Ciurbesti din comuna Miroslava(judetul Iasi).
Are o suprafata de 154 hectare si es
Biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” din Cozmesti, judetul Iasi a fost construita in anul 1459. Biserica se afla in partea de sud-vest a satului, langa Palatul Sturdza.
Biserica are f
Casa Beldiman este un monument arhitectural situat pe str. Saulesc nr. 10 din Iasi, ce dateaza din anul 1819.
Casa a fost mostenita in anul 1870 de catre Iorga Beldiman si vandura Adelei Cantacuzino,
Biserica de lemn din satul Dobrovat-Moldoveni, comuna Dobrovat (aflata la o distanta de circa 25 km de municipiul Iasi) a fost inclusa pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004.
B
Materialele postate pe acest site apartin autorilor si se afla sub protectia Legii Dreptului de Autor.
Preluarea lor se poate face doar cu acordul scris al autorului si cu citarea sursei cu link activ catre
acest site.